La începutul lunii aprilie, cei 15 profesori selectați să facă parte din proiectul Captain Civic, care introduce în România jocul de educație civică Hi-Quest, au luat parte la primul training din proiect. Întrunirea s-a desfășurat, în perioada 1-3 aprilie.
În cele 3 zile de training, profesorii reuniți la Sinaia din toate colțurile țării au aflat detalii despre Hi-Quest: care sunt regulile jocului, obiectivele sale, care este rolul dascălilor și cum se vor implica elevii în acest boardgame al cărui scop declarat este formarea unei generații de liceeni activi, implicați, solidari și informați în privința drepturilor și responsabilităților pe care le au în societate.
Specialiștii Asociației Monomyths, care implementează în România acest proiect, le-au oferit profesorilor toate informațiile indispensabile pentru următoarele etape care vor presupune instruirea altor profesori, precum și implementarea propriu-zisă a jocului în unitățile de învățământ înscrise în proiect. Astfel, dascălii prezenți la această sesiune de training s-au familiarizat cu concepte specifice boardgame-urilor și și-au însușit termeni importanți precum gamification sau game design. Partea teoretică a fost dublată de activități practice, participantii fiind invitați să facă legătura cu experiența proprie, cu stilul propriu, precum și cu elemente care pot fi preluate în actul de predare.
Au fost explicate principiile de bază ale jocului, iar profesorii au făcut cunoștință cu primele 3 orașe din joc: Realopolis, Creativitown și Divercity. Totodată, trainerii au oferit explicații despre cum pot fi obținute resurse și despre cum pot fi îndeplinite provocarile lansate în joc. În a doua rundă de provocări rapide, echipele formate au intrat în alte trei orașe, Empathyville, Autocontrolia, Civiburg, obținând din nou cât mai multe resurse.
Odată familiarizați cu regulile jocului, membrii echipelor au fost provocați să experimenteze nu doar postura de jucatori, ci și pe cea mentori, întrucât cei 15 profesori participanți la întrunirea de la Sinaia vor avea rolul esențial de a explica și altor dascăli principiile și regulile Hi-Quest, astfel încât aceștia din urmă să ghideze alți tineri liceeni în tainele boardgame-ului educațional Sesiunea de întrebări și răspunsuri a clarificat, cu ajutorul trainerilor, o serie de nelămuririvenite din partea profesorilor cu privire la implementarea efectivă a jocului.
În ultima zi a întrunirii, au fost discutați pașii următori din proiect: calendarul, indicatorii și implementarea jocului la clase, dar și aspecte care țin de evaluare, implicare, motivare și premiere a elevilor ce vor fi implicați în acest joc.
Proiectul Captain Civic este derulat de Asociația Monomyths cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este acela de a implica 1.200 de elevi într-un program complex de educație civică prin gamificare (metode alternative de învățare prin joc), care să le dezvolte competențele personale, sociale, civice și gândirea critică. Timp de opt săptămâni, cei 1.200 de liceeni vor avea ocazia să descopere cele șapte orașe tematice și misiunile interactive incluse în jocul educațional Hi-Quest, creat în exclusivitate în România de o echipă de educatori, lucrători de tineret și designeri de jocuri. Hi-Quest îi provoacă pe tineri să își gestioneze avalanșa de emoții specifice vârstei, să își construiască comportamente pozitive, dar și să aibă discuții cu sens pe tematici precum bullying, voluntariat, știri false, gândire critică, dezvoltare durabilă, drepturile omului, diversitate și discriminare.